Garantie binnen de garantietermijn
Gaat een product gedurende de garantieperiode kapot, dan heeft u recht op wettelijke garantie: de verkoper of fabrikant moet het product repareren of vervangen. U heeft wettelijk recht op een deugdelijk (goed) product. Dat betekent dat het product moet voldoen aan de verwachting die u ervan mag hebben. Gaat het product in die periode stuk of is er iets mis mee, dan heeft u recht op gratis reparatie of vervanging. U moet het product wel normaal gebruikt hebben. Wat u van een product mag verwachten hangt van meerdere factoren af, zoals:
- de prijs van het product
- met merk (een A-merk of merkloos)
- de beloften van de verkoper of de reclame
De eerste 6 maanden na aankoop maakt de wet het u gemakkelijk; als het product stuk gaat of als er iets mis mee is, hoeft u niet zelf te bewijzen dat u het normaal gebruikt heeft. De bewijstlast ligt bij de verkoper. U heeft dus recht op gratis reparatie of vervanging, tenzij de verkoper kan bewijzen dat je het product verkeerd gebruikt hebt. Na deze periode van 6 maanden moet u kunnen aantonen dat u het product normaal gebruikt heeft. Maar ook na die periode heeft u recht op een goed product. Voor sommige producten geldt ook een fabrieksgarantie. Deze garantie doet niets af aan de wettelijke garantie. Voor garantie geldt, dat als een product tijdens de garantieperiode wordt gerepareerd of vervangen, de garantie niet opnieuw ingaat. Koopt u dus een telefoon met 2 jaar fabrieksgarantie en wordt het toestel na één jaar vervangen omdat het kapot is, dan heeft u op uw nieuwe nog één jaar fabrieksgarantie.
Orderbon / kassabon kwijt
Een orderbon of kassabon is niet altijd nodig. U moet wel kunnen bewijzen dat u het product bij ons heeft gekocht, bijvoorbeeld door een bankafschrift of door een mail vanuit onze webwinkel.